Donderdag 8 juni
tijd: 14.30 - 17.00 uur
Locatie: De Witte Vosch, Oudegracht 46, 3511 AR Utrecht (bereikbaarheid en route)
De VMR heeft sinds 2020 een werkgroep Milieucriminaliteit, met daarin deskundigen die vanuit verschillende disciplines en achtergronden zich bezig houden met handhaving van het milieurecht (zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk). De leden van de werkgroep willen graag de inzichten uit de verschillende interessante discussies die zij hebben gehad delen met het grotere publiek. Sprekers vanuit de advocatuur, het Openbaar Ministerie de rechtelijke macht en wetenschap deelden tijdens korte (duo)presentaties hun observaties. De insteek was om tijdens deze middag een zinvolle gedachtewisseling te hebben over handhaving van het milieustrafrecht, de actuele ontwikkelingen, de complexiteit in relatie tot de overlap van het bestuursrecht/strafrecht, alsook inzichten over de pakkans en het sanctiepalet. Actieve inbreng vanuit de aanwezig werd van harte aangemoedigd en ook tijdens de borrel was er alle ruimte voor nuttige discussies.
Openbaar Ministerie, Omgevingsdienst NL, Politie, ILT en NVWA, Dreigingsbeeld milieucriminaliteit 2021.
Commissie van Aartsen, Om de leefomgeving, Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur, 4 maart 2021
Overzicht opvolging aanbevelingen Commissie van Aartsen, 8 juli 2022
M. van der Linden, V. van 'Lam, 'Wat is nodig voor een duurzaam milieustrafrecht?', bijdrage in de VMR Jubileumbundel Milieurecht in transitie, 2022-2, p. 165-174.
Columns:
Voorzitter:
Beweegt het nou of beweegt het nou niet? Twee ontwikkelingen in het materiële milieustrafrecht& Vier grote lijnen in de milieuhandhaving - Rob de Rijck, Sjoerd Lopik
Zorgplichten en toenemende complexiteit overlap bestuurs/strafrecht - Monique van der Linden
Toezicht en pakkans, criminologische en economische inzichten - Ben Vollaard en Marieke Kluin
Sanctiepalet bestuursrecht en strafrecht - Roos van den Munckhof en Oda Essens